Om oss

Vår historia


Vi är experter på brons sedan 1940.

Med 800 kronor på fickan

Året var 1940. I ett litet trähus i Rynninge, Örebro startade den då 23-åriga Åke Johnson ett metallgjuteri. Startkapitalet var knapert, endast 800 kronor, men det fanns en enorm framtidstro och Åke visade att han satsat rätt. När det var dags att göra bokslut för det första verksamhetsåret för Å Johnsons Gjuteri & Metallfabrik AB, hade företaget vuxit till åtta anställda och hade en omsättning på över 50 000 kronor.

1941 flyttade verksamheten till nuvarande plats på Holmen. Johnson Metall expanderade snabbt och utökade sin verksamhet både avseende produkter och marknader. I början av 70-talet bestod Johnson Metall av verksamheter i samtliga nordiska länder samt i Mexiko och hade även tillverkning i aluminium (Charlottenberg) samt av pumpar (Johnson Pump).

1976 sålde Åke Johnson den del av sitt livsverk som idag är Johnson Metall till Incentive. Johnson Metall har sedan dess bytt ägare ett antal gånger och Gränges Metallverken, Outokumpu Copper, Hexagon och Norvestor har alla varit ägare.

Sedan 2020, ägs företaget av personer i företagets ledning.

Jämfört med 1940 har givetvis mycket förändrats under årens lopp, men en viktig inställning från pionjären lever kvar, Johnson Metall ser möjligheter – inte svårigheter.

Inled ett samarbete

Vi utför gjutning och bearbetning av produkter i kopparlegeringar, brons och mässing och vi har Nordens största utbud av lagerförda standardprodukter. Att uppfylla dina krav, önskemål och garantera punktliga leveranser är grunden för vår verksamhet.

Vi är genuint intresserade av våra kunders behov och sätter därför ett stort värde på en öppen dialog och samverkan för att skapa värde för båda parter. Vi hjälper till med rådgivning och förser er med skräddarsydda produkter och lösningar för att möta ert behov. Oavsett om du behöver en enstyckstillverkad detalj eller är i behov av stora serier i specialanpassade legeringar med komplex bearbetning finns vi där för dig.

Välkommen att kontakta oss med dina förfrågningar via telefon eller mejl.

Kontakta oss